Monday, February 02, 2015

Kuih Bingka Pandan

Bila mood baking dh datang so mcm2 nk dibuat. Kira baking ni dah jadi mcm satu terapi untuk aku bila rasa stress atau happy.
So apa yang aku nk bake kali ni adalah satu daripada kuih favourite aku. Kalau dulu time kat kampung arwah mak rajin buat...guna dapur kayu aje bakar nye dah tu letak sabut diatasnya. Bila dh siap memasak so bau kuih tu for sure sedap ditambah bau daun pandan...mmg kekdg x sempat tunggu sejuk aku dh bedal and as usually membebel le arwah mak aku....antara kenangan yg terindah bila teringat.
Tapi time tu aku tahu makan je...nk belajar cara buat mmg xde le kan tp alhamdulillah tiba2 member lama sekolah aku sudi berkongsi resepi...trada moh kita buat...

Bahan;
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan
1 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
3 biji telur
Serbuk bijan

Cara;
Campur telur, garam, gula kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan santan, air daun pandan kacau biar sebati.
Masukkan tepung gandum kacau lagi hingga sebati.
Tapis adunan ke bekas lain.
Loyang disapu sedikit minyak disekelilingnya.
Panaskan loyang selama 4-5 minit didalam over bersuhu 180°C. Keluarkan loyang dan tuang adunan kedalamnya. Tabur serbuk bijan diatas nya.
Masukkan kedlm oven masak sehingga 1 jam 10 minit.



After 1 jam 10 minit so inilah hasilnya...


Ermmm...memang sedap bkn puji diri sendiri but my sister yg ckp camtu...kembang setaman rasanya.
Cuba jgn x cuba...happy bila buat ada org nk makan...ha ha.
check it out till we meet again with another story and resepi...


No comments:

Post a Comment