Tuesday, November 30, 2010

Sambal Sardin + kicap tamin

Menu malam ni adalah sambal sardin...dah tentu dari brand King Cup....klau brand lain mmg x bleh nk telan kira kureng le skit. Sardin cap King Cup ni setahu aku le...sejak aku bleh mkn bleh rasa dah ada jenama ni. So klau nk bertukar ke jenama lain tu yg buatkan aku kena pk 100 kali...dan kalau dah xde pilihan je br aku tukar jenama lain.


Tapi untuk malam ni akak aku yg buatkan sambal sardin ni. Senang je kalau nk masak sambal sardin semua bahan2 terpulang pada pemakan. So cam aku nya stail masak sambal sardin adalah seperti berikut;

  • Sardin King Cup - 1 tin
  • Bawang kecil / bawang putih - dihiris utk ditumis
  • tomato - 2 biji dipotong dadu
  • asam jawa @ keping
  • minyak masak
  • bawang besar - dihiris bulat2
  • cili mesin
Cara-caranya adalah....mestilah ada kuali...taruh minyak kasi panas skit tumis bawang kecil...masukkn cili mesin...kemudian masukkan sardin...grg lama skit biar sebati cili tu ngan sardin. kemudian masukkan asam jawa dan air sikit. Campak tomato dan bawang besar. Taruh garam...dan rasa le....
Cam aku kata tadi lain org lain stail...so semua terpulang pada individu le. Sebab mulut lain-lain kan dan tentu selera pun berbeza.


Bila dah siap mkn ngan nasi yg masih panas...dituang plak kicap cap tamin...kicap ni pun mmg dari sejak aku kecil lagi dah ada...Perghhh!!!bila mkn tu kot korang panggil ke minta maaf yer aku layan selepas selesai makan....hehhee....